Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Φραγκίσκος Αλβέρτης στο "Γκολ χωρίς σύνορα"

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξη του για όσα έζησε σε ολόκληρη την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, το νέο ρόλο του στο «τριφύλλι», τις προβλέψεις για την νέα σεζόν, αλλά και για την Εθνική Ομάδα. Με αφορμή την έναρξη του Ευρωμπάσκετ στην Πολωνία τη Δευτέρα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια στις επιτυχίες μιας τόσο επιτυχημένης ομάδας στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Γκολ χωρίς σύνορα» του ΣΚΑΪ:

Η απουσία επίσημης ιδιότητας από την νέα εποχή του Αλβέρτη στον Παναθηναϊκό δεν απαντήθηκε από τον πλέον πολυνίκη Έλληνα μπασκετμπολίστα, ο οποίος εξήγησε ότι «είμαι μέλος αυτής της ομάδας 20 χρόνια. Τώρα παραμένω στον Παναθηναϊκό με πρόθεση και εντολή να βοηθήσω όσο μπορώ». Ακόμη μια φορά ωστόσο ο Αλβέρτης δεν θέλησε να δώσει κάποιο όνομα στο νέο του ρόλο στο «τριφύλλι» λέγοντας πως «με τους τίτλους ποτέ δεν τα πήγαινα καλά. Το ζητούμενο είναι η παρουσία και η διάθεση. Μετά από 20 χρόνια άλλαξα ρόλο. Άλλωστε αν υπήρχε μονοτονία στη ζωή δεν θα ήταν ωραία. Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι το τέλος».

Έπειτα, πέρασε στις ευχές για την Εθνική ομάδα ευχόμενος τα καλύτερα για να «μας κάνει χαρούμενους, και περήφανους».

Σχετικά με το πλήθος μεγάλων απουσιών από το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας τόνισε ότι «ίσως επιβάλλεται κιόλας. Τα προγράμματα έχουν βγει και κάποια στιγμή είναι φυσιολογικό ο οργανισμός να κουράζεται και να βγαίνουν οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της σεζόν».

Σχετικά με τις απουσίες της Εθνικής Ομάδας σχολίασε ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από το να προσαρμοστεί η ομάδα στη φιλοσοφία του προπονητή με δεδομένες τις απουσίες. Θα γίνει η προσπάθεια από όλους. Φυσικά δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μια απλή παρουσία. Το γεγονός ότι η Εθνική έχει καινούργια πρόσωπα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη δίψα για διάκριση. Μια ομάδα που έχει τεράστιες επιτυχίες στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την επιτυχία».

Ο «Φράγκι» πήρε θέση και για το ζήτημα της έλλειψης βάθους στη θέση του σμολ φόργουορντ τονίζοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένες θέσεις πλην των ψηλών, λόγω σωματότυπου. Υπάρχει όμως ποιότητα στα παιδιά που μπορούν να παίξουν στην περιφέρεια. Το θέμα είναι να ξέρουμε τι θέλουμε και να γίνει πράξη η φιλοσοφία του προπονητή».

Ο Αλβέρτης μπορεί να αγωνίστηκε σε μεγάλες διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα από το Ευρωμπάσκετ του 1993 μέχρι και τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο με την «επίσημη αγαπημένη». Επ' αυτού κατέθεσε πως «δεν τα καταφέραμε ίσως, επειδή δεν ήμασταν τόσο καλοί για να πάρουμε μετάλλιο. Είχε γίνει προσπάθεια, φθάσαμε κοντά, αλλά εν τέλει δεν τα είχαμε καταφέρει».

Ο Αλβέρτης στη συνέχεια ρωτήθηκε για τους στόχους του Παναθηναϊκού παραδεχόμενος ότι «καταντάει κουραστικό και τετριμμένο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός κάθε χρόνο θέλει να κατακτήσει και τα τρία τρόπαια» και συμπλήρωσε για την μονομαχία των «αιωνίων» πως «αυτή η εικόνα του ανταγωνισμού Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για την κορυφή αποκλειστικά είναι παγιωμένη. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο χώρο και ανάμεσα σε αυτά είναι και αυτό και πρέπει να βρεθεί λύση. Βέβαια, ο ανταγωνισμός είναι θεμιτός και ανεβάζει το επίπεδο. Μακάρι να συμβεί το ίδιο και με τις άλλες ομάδες».

Η αναδρομή στην καριέρα του ξεκίνησε με αναφορές στα παιδικά του ινδάλματα που αργότερα έγιναν συμπαίκτες. Ο Αλβέρτης παρόλα αυτά δεν θέλησε να ξεχωρίσει κάποιον τονίζοντας ότι «πέρασαν πάρα πολλοί μεγάλοι άνθρωποι και προσωπικότητες. Ο καθένας έχει τα δικά του στοιχεία και φιλοσοφία. Το θέμα είναι να παίρνεις τα θετικά από τον καθένα».

Για την απόφαση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση διευκρίνισε ότι «δεν είναι εύκολα να αλλάζεις από τη μια στιγμή στην άλλη ιδιότητα. Υπάρχουν εναλλαγές συναισθημάτων, αντιπάλων, συμπαικτών, αλλά κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να φύγεις. Εγώ έφυγα με τις καλύτερες αναμνήσεις έχοντας κατακτήσει πολλά περισσότερα από όσα ονειρευόμουν μικρός». Μάλιστα θυμήθηκε πως την ημέρα που πήγε να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό έσπασε ένα καθρεπτάκι στο σπίτι του και εξήγησε γελώντας ότι «δεν πιστεύω σε γούρια, αλλά απέδειξα ότι δεν ισχύει η πρόληψη με τον σπασμένο καθρέπτη».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να μην είχε ασχοληθεί με το μπάσκετ απάντησε πως «ίσως να είχα διαλέξει άλλο τρόπο ζωής. Πάντα όμως μιλάμε βάσει δεδομένων».

Λευτέρης Μούτης

από το gazzeta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου